عهدعتیق اصطلاحی است که در بین فارس زبانان رایج است و اشاره به 39 صحیفۀ پیامبران بنی اسرائیل دارد. این در حالی است که پیروان اهل کتاب این 39 صحیفه را با نام "میقرا" מקרא و یا "تنخ" תנך كه حروف اول (تورات، نبییم و کتوبیم) است می شناسند (با توجه به تلفظ خ از کاف).
بنظر می رسد که اطلاق کردن عبارت "عهدعتیق" به کتب الله کاری نادرست باشد، چرا که به شهادت قرآن کریم، عهد و میثاق الله با بنی اسرائیل و دیگر بندگان بهیچ وجه قدیمی، عتیقه یا منسوخ نمی گردد:
يَا بَنِي إِسْرَائِيلَ اذْكُرُوا نِعْمَتِيَ الَّتِي أَنْعَمْتُ عَلَيْكُمْ وَأَوْفُوا بِعَهْدِي أُوفِ بِعَهْدِكُمْ وَإِيَّايَ فَارْهَبُونِ ﴿البقرة: ٤٠﴾
اى فرزندان اسرائيل، نعمتهايم را كه بر شما ارزانى داشتم به ياد آريد، و به عهدم وفا كنيد، تا به عهدم با شما وفا كنم، و تنها از من بترسيد.
از آیۀ فوق کاملا مشخص است که عهد الله با بنی اسرائیل الی الابد باقی و ماندگار است. نیز نباید فراموش کرد که متن این عهد نامۀ الهی با بندگان در تورات و انجیل و قرآن قرار دارد.
پس منظور از "عهدعتیق" بین فارسی زبانان همان 39 صحف پیامبران بنی اسرائیل است که اولین آن صحیفه پیدایش و آخرین آن صحیفه ملاکی نام دارد.