کوثر مشتقی از ریشه "کثر" است و کثر به عملکرد "وافر، گسترده و عظیم" دلالت دارد. در قرآن اعطاء حکم الهی از جانب الله یکی از مصادیق کثرت شمرده شده است:
يُؤْتِي الْحِكْمَةَ مَن يَشَاءُ وَمَن يُؤْتَ الْحِكْمَةَ فَقَدْ أُوتِيَ خَيْرًا كَثِيرًا وَمَا يَذَّكَّرُ إِلَّا أُولُو الْأَلْبَابِ ﴿البقرة: ٢٦٩﴾
الله به هر كس كه بخواهد حكمت مىبخشد، و به هر كس حكمت داده شود، به يقين، خيرى فراوان داده شده است؛ و جز خردمندان، كسى پند نمىگيرد.
بنابراین کوثر به آنچکه سبب وفور است دلالت دارد و وجه تسمیه "کلام الله" است. ترجمه آیه قرآنی نیز از این قرار است:
إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ ﴿۱﴾
هر آیینه ما به تو "آنچکه سبب وفور است" را اعطا کردیم
لازم به یادآوری است که مطابق آیات بسیاری از تورات و قرآن، عمل به کلام الهی مسبب کثرت و وفور نعمت در دنیا و آخرت است و کفران و ظلم نسبت به کلام الهی مسبب بلاء است:
«و اگر آواز یهوه خدای خود را به دقت بشنوی تا هوشیار شده، تمامی اوامر اورا که من امروز به تو امر میفرمایم بجا آوری، آنگاه یهوه خدایت تو را بر جمیع امتهای جهان بلند خواهد گردانید. 2 و تمامی این برکتها به تو خواهد رسید و تو را خواهد دریافت، اگر آوازیهوه خدای خود را بشنوی (تورات صحیفه تثنیه فصل 28 آیات 1 و 2)
هرکه ظلم بکارد بلا خواهد دروید، وعصای غضبش زایل خواهد شد. (صحیفه امثال فصل 22 آیه 8)
نتیجه
کوثر از ریشه کثر مشتق شده و به معنای "آنچکه سبب وفور است" می باشد. مطابق آیات قرآن و تورات نشان داده شد که منظور از کوثر، کلام نازل شده الله است که عمل بدان سبب وفور و کثرت نعمت است و کفر به آن مستوجب عقوبت.